Historikk

I april 1990 møtte nesten 70 sangere opp i Herredstyresalen til korets første øvelse, og allerede i juni samme år opptrådde koret på Flatebysenteret med klassikere som Smedsvisa, Vänskap, Anthem og Blåmann, sanger som vi fortsatt har på repertoaret.

Koret ble offisielt stiftet i september samme år, og på neste årsmøte ble navnet fastsatt til Enebakk Blanda Kor.

I løpet av årene har vi sunget over 400 sanger. Det har vært sanger i alle sjangere, fra enkle viser som «Blåmann Bukken min» til melodier av The Beatles, Abba, Queen og klassiske verk som Hasslers «Missa Dixit Maria» og Faurees «Requiem». Vi har sunget musikaler, gospel, pop, rock, viser og ikke minst tradisjonelle korarrangementer.

Aktiviteten i koret har vært stor med høstkonserter, vårkonserter, julekonserter og jubileumskonserter, korkafeer, felleskonserter, allsangkvelder, landsfestivaler, små konserter rundt om i bygda på alt fra julegrantenning til borgerlig konfirmasjon, på sykehjemmet, på bygdedager og andre begivenheter. Og som vi har kost oss!

Sanger fra musikaler har fulgt oss gjennom hele korets historie, helt siden den store oppsetningen «Fra Broadway til Mjær» i 1992 med 5 fullsatte forestillinger i Mjærhallen. Med store artister som operasangeren Anne-Lise Berntsen, vår egen Wenke Halland, og bygdas nåværende musikalstjerne Ingrid Bergstrøm som yngste artist samt flere andre vel etablerte sangere. Johan Østby arrangerte og ledet det hele, og konserten fikk overstrømmende kritikk.

Et utvalg av våre øvrige konserter:

I år 2000 hadde vi konsert i Enebakk kirke med sanger av Peter Dass og med Ola Bremnes som solist. Det var en minneverdig konsert, ikke minst for korets medlemmer, for da skjedde noe som verken har skjedd før eller siden, nemlig at samtlige kormedlemmer kunne alle sangene utenat, og det var sanger med opptil 20 vers!

I 2006 deltok koret i en sentral rolle i kultfilmen «Fritjofs Jul». som NRK i en årrekke viste før jul hvert år, omtrent som «Grevinnen og hovmesteren». Vi har også hatt flere konserter med Øivnd Blunck som gjesteartist, og han er for øvrig utnevnt til æresmedlem av koret.

I 2009 gjennomførte vi forestillingen «Reis kjerringa» med sanger fra Which Witch og sanger fra flere Disney-musikaler som «God help the outcast» og «Kiss the girl».

Koret har, som det sømmer seg et sangkor, vært på mange korturer, utenlands og innenlands. Første gang vi fremførte Edvard Griegs fantastiske verk «Våren» var under en konsert i Irlands nasjonalhelligdom, St. Patricks Cathedral i Dublin.

På vår 25-års jubileumskonsert i 2016 fremførte vi noen av klassikerne til Frank Sinatra, som «My way», «Love and marriage» og «Moon river».

Enebakk Blandakor har hatt ulike øvingslokaler. Vi har vært på Enebakk ungdomsskole, på Kirkebygda skole, i Enebakk kirke og de senere årene på Mjær ungdomsskole. I referat fra et styremøte i 1993 kan vi lese at koret hadde fått grønt lys til å øve i Enebakk Kirke, og koret hadde kjøpt inn hjul til pianoet. Sognepresten var glad for det, står det, og han regnet hjulene som leie av kirken for 1993. I 1995 besørget vi stemming av pianoet som leie for det året.

Vår dirigent er Maria Haug Johansen. Før Maria ble vår dirigent har koret slitt ut ikke mindre enn 7 dirigenter som hver især har bidratt til vårt utvikling og vårt særpreg.

Dirigent fra første dag, og gjennom hele 7 år, var Wenke Hallan, og deretter overtok Kjellaug Wik Mikkelsen i 3 år. Så kom Øistein Moholt i 1 år, Filip Kruse 1 år, Tine Danbolt i 2 år, Sonny Holt i over 3 år og Terje Tjelle i drøyt 2 år, før Maria overtok i januar 2010.

Korets har opp gjennom årene hatt 12 ledere, og i skrivende stund er Jacob Mysen leder, noe han for øvrig også har vært tidligere.

Totalt har over 180 sangere vært innom koret vårt, og vi er i dag ca 35 entusiastiske medlemmer. Noen har vært med siden starten, men heldigvis har vi også flere medlemmer som er ganske nye. Som en kuriositet kan det nevnes at dagens medlemmer til sammen har vært med i EBK i ca 620 år. Det vil si gjennomsnittlig ca 18 år. Altså: Stabilt, men i stadig utvikling!

Et spørsmål som trenger seg på er da:

Hvorfor synger man egentlig i kor? 30-40 antatt helt normale mennesker, av alle slag, i mange aldre, av ulike kjønn, med ulikt arbeid, utseende, ja det meste kan være ulikt, bortsett fra en stor felles interesse: Korsang! Så vi møter opp hver tirsdag, sånn ved 7-tida. Er det fordi vi trives så godt på C-arealet på Mjær? Har vi ikke noe bedre å bruke tida til? Er det fordi vi liker å snakke i kor? For det gjør vi nemlig på øvelsene, også når vi egentlig burde holde munn. Nettverk er et populært ord i dag. Jeg tror det er flere grunner: Følelsen av felleskap, det å få til noe sammen, Samklang, harmonier, man går opp i et felles hele, som er større enn hvert enkelt individ! 2 + 2 blir 5, eller mer. Og så blir vi jo glade i hverandre da! Når vi møtes på butikken lyser vi opp og sier, «heii! også til tidligere korister. Vi får liksom en god følelse innvendig.

EBK prøver seg på det meste, og når dette skrives legger vi siste hånd på en høstkonsert med sanger fra Melodi Grand Prix og fra rockebandet Queen. Her skal publikum få høre EBK synge rockemusikk, bl.a. Bohemian Rapsody skrevet av Freddie Mercury i Queen og engang kåret til verdens beste rockelåt.

For tiden øver vi på Mjær Ungdomsskole hver tirsdag fra kl. 19.00 til 21.30